Her çocuk, yaşamının bir parçası olan eğitim sürecini şekillendirme hakkına sahiptir ve ilkokul eğitiminde, çocuklara öğrenme süreçlerini destekleyici, ilerlemelerini teşvik edici bir ortam yaratmak esastır. Cihangir Okulları İlkokulu’nda, çocukların aktif katılım gösterdiği, problem çözme, sorumluluk alma ve özgüven geliştirme gibi yeteneklerinin desteklendiği bir program uygulanmaktadır.

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK

ÇOKLU EĞİTİM PROGRAMI

ÖĞRENME MERKEZLERİ

DOĞA TEMELLİ EĞİTİM PROGRAMI

YABANCI DİL

SÜRDÜRÜLEBİLİR EĞİTİM PROGRAMI(SEP)

Dünyada değişen eğitim yaklaşımlarıyla bağlantılı olarak; bugünün ilkokul öğrencilerinin ileride ihtiyaç duyacağı becerilerin temel alındığı, tüm akademik süreçlerin yaşamsal bağlarla desteklendiği sürdürülebilir eğitim programı eğitim felsefimizin temelini oluşturur.

 

Bu kapsamda ilkokul yaş gruplarında eğitim alan öğrencilerin ‘’zamandan ve mekândan bağımsız’’ beceriler olarak nitelendirebileceğimiz; ileride hangi mesleği icra ederse etsin ihtiyaç duyacağı becerileri edinmeleri sağlanır. 

 

Bu beceriler;

  • Yaratıcı olma,
  • Üst düzey düşünebilme,
  • Problem çözebilme,
  • Farklı bakış açısı geliştirebilme,
  • Kendini tanıma, yeteneklerini bilme,(Atölyeler bu kapsamda kullanılmaktadır.)
  • Esnek düşünebilme,
  • Kendini ifade edebilme,
  • Eleştirel düşünebilme şeklinde sıralanır.

 

Günümüz sınav sistemi gerçeğinden kopmadan MEB’in tanımladığı serbest zaman etkinlikleri saatlerini Cihangir Okulları için içerikleri öğretmenleri tarafından oluşturulmuş atölyelerde, bu üst düzey becerileri kazandırmak için değerlendirilir.

 

Öğrencilerin 1,2, 3 ve 4. sınıfta birbirleriyle yarıştırılmadığı, rekabetin değil dostluğun ön planda uygulandığı bir metot benimsenir. Bunların yanı sıra 3. sınıftan itibaren ise ortaokulda girecekleri zorlu merkezi sınavlara da hazır olmaları için hassasiyetlerimize de dikkat ederek çoktan seçmeli deneme uygulamaları gerçekleştirilir.

 

Bu deneme sonuçları bireysel olarak öğrencilerle paylaşılır, sonuçlara göre veli ve öğrenciler yönlendirilir. Sürdürülebilir Eğitim Programı’nın özü; öğrencinin okulda edindiği deneyimi, okulun dışındaki yer ve zamanlarda da aktif kullanılabilecek değerde ve kalitede tutmaktır. Bu nedenle ilkokul programımızda “Sürdürülebilir Eğitim Programının” temel alındığı üç ana uygulama ve yaklaşım yer almaktadır. Bunlar “Team Up, Okuryazarlık Programı ve Atölyeler”dir.

Yaratıcı Düşünme-Düşünme Becerileri Atölyesi

Bir öğrenme disiplini olan Düşünce Becerileri ve Yaratıcılık dersinin vizyonu; düşünme sürecinde temel düşünme becerilerini kullanarak, kişisel bir düşünme geleneği oluşturma ve bunu yaşam becerisine dönüştürerek farklı düşüncelere hoşgörü gösteren bireyler yetiştirmeyi hedeflemektir. Özel hazırlanmış ders kitabından oluşan Düşünme Becerileri dersi 30 haftaya bölünmüş aktiviteler, her hafta algılama, dikkat, mantık, akıl yürütme, işlem becerisi, sözel yetenek, sayısal yetenek ve eleştirel düşünme etkinliklerini içerir. 

 

Yaşam Becerileri Atölyesi

Öğrencilerin kendilerine yetebilmesi, bağımsız bireyler olarak yetişmesi bu atölyede gerçekleştirilen etkinliklerden geçmektedir. Basit tamirat işlemleri yapabilme, yemek hazırlama, küçük ev aletlerini kullanma gibi temel yaşamsal becerileri müfredatı dâhilinde öğrencilere aktarılır. Bu etkinlikler çerçevesinde disiplinler arası ilişkilendirmeler yapılarak temel müfredat kazanımları pekiştirilir. 

 

Deney Atölyesi

Anaokulundan 4. sınıfa kadar olan bu atölyede öğrenciler kendi kişisel deney setleri ile derslerde ortak deneyler yaparlar. 3 ve 4. sınıfta ders kazanımlarına entegre edilmiş deneyler diğer sınıflarda merak uyandırıcı etkinlikler içermektedir. 

 

Akıl Oyunları Atölyesi

Akıl oyunları öğrencilere; çabuk karar verme, sonraki aşamaları düşünme ve öngörme, olasılıkları hesaplama, mantığını etkili ve yetkin bir şekilde kullanma yetenekleri kazandırdığı gibi planlı hareket etmeyi, hızlı ve doğru karar vermeyi öğretir. Olaylara ve durumlara nasıl farklı açılardan yaklaşılabileceğini, nasıl farklı yorumlar getirilebileceğini gösterir.



Sosyal Duygusal Gelişim Atölyesi

İlkokulun tüm sınıf seviyelerinde öğrencilerin bilişsel gelişimlerine ek olarak Sosyal ve Duygusal gelişimlerinin de ele alındığı atölyedir. Sınıf düzeyine uygun temalarla;

  • Duygularını ifade etmeyi,
  • Problem çözme ve karar vermeyi,
  • Davranışlarını şekillendirmeyi,
  • Kişiler arası ilişkileri analiz etmeyi,
  • Kendini tanıma ve potansiyelini keşfetmeyi grupla birlikte öğrenirler.

 

Ahşap Atölyesi

Öğrenciler, ham malzeme ile müfredata uygun olarak;

  • Tasarım yapar,
  • İnce motor ve kaba motor becerilerini geliştirir,
  • Öğrendiği bilgileri somutlaştırırken bir eser üretmenin aşamalarını öğrenir.

Tasarladığı ürünü hayal gücüne göre boyama, süsleme çalışmalarıyla zenginleştirir. Böylece edindikleri soyut bilgileri hayata geçirmiş olurlar, bir eser üretmenin zevkine varırlar ve eser meydana getirmenin adımlarını öğrenirler.

Okuryazarlık Programı kapsamında akıcı okuma, okuduğunu anlama ve yeni nesil sorularla ilgili akademik süreçlere dâhil olurlar. 1. sınıf ikinci döneminden itibaren Sözel Okuryazarlık ve Sayısal Okuryazarlık dersleri haftalık ders programlarına dâhil edilir.

Bu derslerle öğrenciler; hem ilerleyen kademelerde karşılaşacakları ölçme araçlarına hazırlanmış hem de prozodik okuma, anlamlı okuma, hızlı okuma, anlama ve matematiksel işlemlerde hızlı olma gibi temel becerileri edinmiş olurlar.

YABANCI DİL

Dünya vatandaşı yetiştirmenin, çocuklarımıza farklı bir bakış açısı ve daha derin bir anlayış edindirmenin yolu yabancı dili yalnızca bir “ders” olmaktan çıkarıp, yaşamın bir parçası haline getirmekten geçiyor. Zenginleştirilmiş çift dilli eğitim sistemimiz TEAM UP ile öğrencilerimiz tüm iletişim becerileri, değerler eğitimi ve yaşamsal becerileri Türkçe ve İngilizce eş zamanlı olarak ediniyorlar. Bu sistemde öğrenciler İngilizce dilini alışılagelmiş, mekanik bir şekilde öğrenmiyor aksine, gözlem yaparak, sorular sorarak, yeni modeller geliştirerek kendi öğrenim süreçlerini yönetiyor. TEAM UP ile sadece iki dilli değil, çok kültürlü, sorumluluk sahibi bireyler yetiştirebilmek öncelikli amacımızdır. Ölçme-değerlendirme, veli bilgilendirme ve dönütü noktasında oldukça özenli TEAM UP sistemimizle, günlük, haftalık, aylık, dönemlik veli dönütleri yapılır. Derslerimizde yapılan tüm çalışmalar etkili dil kullanımının olduğu, günlük hayata aktarımın yapıldığı çalışmalardan oluşur. Standart çift dilli eğitim programlarına farkla, İngilizce öğretmenlerimiz sadece akademik değil, sosyal ve duygusal gelişim, yaşam becerileri, drama, görsel sanatlar gibi atölye derslerinde de öğrencilerle birliktedir. Yıl boyunca edinilen tüm kazanımlar çift dilde öğrenilir.

 

Eğitim kalitesini uluslararası ölçütlere getiren Cihangir Okullarında, İngilizce Matematik ve İngilizce Fen bilimleri dersleri ile, öğrencilerimiz tüm dünyada kendi yaşıtlarıyla aralarında seviye farkı olmadan aynı müfredat kapsamında eğitim almış olurlar. İlkokul eğitimleri boyunca tüm Matematik ve Fen bilimleri alt yapıları oluşturulur. Bu sayede öğrendikleri kavramları her iki dilde de bütünsel olarak kavrayabilir ve birden fazla disiplini entegre ederek günlük yaşantıda, her iki alanda da eleştirel düşünerek sonuca varabilmektedirler. Sorular soran, araştırmalar yapan, tartışmalar gerçekleştiren ve öğrenmeleri üzerinde düşünen öğrencilerimiz, İngilizceyi kullanarak çeşitli matematik problemleri, sayısal veriler üzerine ilişkiler, yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları, seçimlerimizin sağlığımıza etkisi ve daha birçok konuya ilişkin farklı perspektifleri keşfederler. 

 

ALMANCA

Okullarımızda 3. Sınıftan itibaren başlayan ikinci yabancı dil Almancadır. Öğrencilerimizin lise kademesine geldiklerinde A2 seviyesine ulaşmış olması hedeflenir. Güncel ve teknolojiye uygun kaynaklarla, öğrencilerin dili kullanabilecekleri doğal ortamlarla ve çeşitli dil yarışmaları ve etkinlikleriyle çocuklarımızı Almanca dilini günlük hayatlarında kullanabilmelerini sağlıyoruz.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimimiz koruyucu ve önleyici rehberlik çerçevesinde öğrencilerin bilişsel, sosyal, duygusal ve davranışsal özelliklerini tanımak ve geliştirmek amacıyla çalışmalarını yürütürken, aile desteği ve işbirliğinin önemi üzerinde durarak hareket etmektedir.

İlkokul Kademesinde aday öğrencilerimiz, rehberlik biriminin uyguladığı Öğrenci Tanıma Çalışmaları kapsamında değerlendirilir ve bu çalışmalar ışığında yıl boyunca gözlemlenerek desteklenir. Öğrencilerimizi bireysel olarak tüm yönleriyle tanır, yaş gelişimine uygun test ve envanterler aracılığı ile gelişim süreci değerlendirilip gözlemlenir ve destekleme çalışmaları yapılır.

  • SO-BE Atölyeleri

İlköğretim çağı çocukların kişisel ve sosyal gelişimlerinin hızlı ve önemli olduğu bir dönemdir. Daha önceki dönemde benmerkezci olan çocuklar, ilkokula başlamalarıyla birlikte, akranlarıyla olan ilişkinin de öneminin arttığı ve bu iletişim-ilişki temelinin sağlıklı atılması önemlidir. Cihangir Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi olarak, her ay düzenli SO-BE Atölyeleri düzenlenir ve bu atölyelerde çocukların gelişim dönemlerine uygun, destekleyici sosyal beceri çalışmaları yapılır.

  • Parmak Kas Ölçümü ve Destek Çalışmaları

Elimizin günlük yaşam aktivitelerinde (kendine bakım, yemek yeme, yazı yazma, kesme, bağlama, tutma vb.) tam kapasite ile kullanılabilmesi için uygun parmak kas kuvvetine sahip olmak oldukça önemlidir. Doğru kalem tutma, doğru yazım pozisyonu ve el-parmak kaslarının doğru kullanımı yazı yazma sürecini kolaylaştırıp, bu sürecin çocuk üzerinde negatif etki oluşmadan tamamlanmasını sağlar.1. Sınıf çalışmaları kapsamında yapılan parmak-kas ölçümleri ile öğrencimizin psiko-motor değerlendirmesi yapılır ve bu değerlendirme sürecine uygun egzersizler önerilir.

  • Ebeveyn Akademisi Aile Atölyeleri

Öğrencilerimizin yaş gelişim düzeyine uygun konularda Ebeveyn Akademisi çalışmaları kapsamında aile paylaşım atölyeleri düzenlenir. Bu atölyeler aracılığı ile öğrencilerimizin bilişsel, sosyal, duygusal ve davranışsal gelişimlerinde okul ve aile işbirliği oluşturarak ortak bir yaklaşım sergilenmesi amaçlanır.

Uygulamalı Derslerde temel amaç, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini küçük yaşta fark edip, doğru alanlara yönlendirme yapmaktır. Bu amaçla tüm dersler deneyimleyebilecekleri birçok alan yaratacak şekilde planlanır. 

 

  • Drama

Drama dersinin temel amacı, öğrencilere yaratıcılıklarını geliştirme, duygusal zekâlarını artırma ve iletişim becerilerini güçlendirme fırsatı sunmaktadır. Drama dersleri, öğrencilere sahne üzerinde rol alarak kendilerini ifade etme ve duygusal anlamda keşfetme imkânı tanır. Bu süreç, çocuklara empati kurma, grup içinde iş birliği yapabilme ve problem çözme yetenekleri kazandırır. Ayrıca, öğrencilerin özgüvenlerini artırarak sahne karşısında rahatlıkla kendilerini ifade etmelerine olanak tanır. Bu dersler, öğrencilere yaratıcı düşünce, problem çözme ve iletişim becerileri gibi hayati öneme sahip yetenekleri geliştirme konusunda temel bir dayanak sağlar. Drama dersleri, öğrencilere eğlenceli bir öğrenme deneyimi sunarken aynı zamanda onların sosyal ve duygusal gelişimine de katkıda bulunur. 


  • Kodlama

Kodlama derslerinin temel amacı, öğrencilerin teknolojinin her alanında deneyim edinmesini sağlayıp; ilgisi olan, bu alanda meslek seçimi yapacak öğrencilerin hangi alanlara yönelmesi gerektiğini keşfedebileceği imkânı sunar. Bu amaç ile Kodlama alanında dersler 5 ana başlıkta işlenir.

Donanım- Yazılım – Tasarım – Robotik – Elektronik 

Ayrıntılı bilgi için: https://www.cihangirtech.com/


  • İşitsel Sanatlar

Ruhun gıdası olan müzik, İşitsel Sanatlar Atölyesinde hayat bulur. Yetenek ve ilgiler doğrultusunda müzik eğitimi verilip işitsel beceriler yaratıcılık ile yoğrulur. Öğrencilere 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda ritim ve beden perküsyon eğitimleri ağırlıklı planlama yapılır. 


  • Görsel Sanatlar

Sanat eğitimi, yaratıcılık eğitiminin ön planda tutulduğu, ıraksak düşünmenin geliştirildiği, her öğrencinin kişisel gelişimi ve eğilimleri paralelinde yönlendirilmeye çalışıldığı en güvenilir ortamlardan biridir. Atölye çalışmalarında sanatın derinliklerine aktivitelerle inilir. 


  • Fiziksel Gelişim 

Fiziksel Gelişim dersleri, öğrencilere temel motor becerileri geliştirme, sağlıklı bir yaşam tarzını benimseme, spor kültürü kazanma ve sosyal becerilerini geliştirme fırsatı sunar. İlkokul seviyesinde beden eğitimi dersleri genellikle oyunlar, spor etkinlikleri ve fiziksel aktiviteler üzerine odaklanır.

İlkokul kademesinde  1. Sınıflarda genel jimnastik, step aerobik, dans ritim, müzik ve hareket eğitimi ağırlıklı bir planlama yapılır. Diğer sınıf seviyelerinde de bunlara ek olarak temel branşların öğretimleri yapılmaktadır. İlkokul kademesinde dersler ayda bir yüzme olacak şekilde planlanır.